fredag 2 januari 2009

TRT Kurdiska


Turkiet på torsdagen lanserade sin första 24-timmars kurdiska språket TV-station medan premiärminister uttalade några ord i gång förbjudits tungan, i en tydlig förändring av politiken mot landets minoritet kurder.

Statsstyrda televisionen s kurdiska station, TRT 6, gick på luft vid 1700 GMT (2230 IST) med en bild av den turkiska flaggan är hissade till ljudet av landets nationalsång, följt av en konsert med populära kurdiska sångerskan Rojin.
Nu undra jag vad kurderna i Kurdistan tycker om detta, att låta sin första kanal som är lagligt i Turkiet vara styrd av en regim som sedan turkarna red in från centralasien har förtryckt kurder, judar armenier, syrianer, greker och alla minoriteter.

Tidigare på torsdagen, premiärminister Recep Tayyip Erdoğan blev den första ledaren att tala kurdiska på en officiell inställning när han sade "maj TRT 6 vara till nytta vid en presskonferens.

Det lät väldigt kul, eftersom jag är uppväxt bland kurder så kan jag mycket kurdiska, det lät väldigt trasigt, "invandrar-kurdiska" om man får säga det.

Den dygnet runt-sändningar är ett tydligt försök att skära ner stödet till kurdiska rebeller som kämpar för självstyre i landets sydöstra och ta tittare från kurdiska Roj TV, ett EU-baserat satellit station.

Jag sökte på internet och jag hittade att TRT förbereder ett nytt armenisk TV-station, som kommer att börja sändningar i slutet av 2009. Utrikesministeriet har gett klartecken för kanalen. Början på radiosändningar på armeniska och en officiell webbplats i februari kommer att visa sig som ett test för den nya TV-kanal.

Den ska kategoriseras som en familj kanal armeniska TV kommer att ge början rubriker av utvecklingen i Turkiet och Armenien på deras journalfilm. Den nya satelliten kanal, som kommer att sysselsätta armeniska anställda, kommer också att fokusera på dem som lever i Armenien samt på armenier som lever i Turkiet.

Nu ska man vet att Turkiet och speciellt det regerande akp partiet inte gör detta av den goda viljan utan för att valet närmar sig och att man vill få tyst på alla minoriteter som man skapat problem med genom att sända sändningar på deras egna språk,
Istället kanske man ska erkänna folkmordet på de kristna minoriteterna, sen gå ut från Cypern och sedan befria Kurdistan från flera hundra års förtryck. Varför inte?

Samtidigt som man tillåter sändningar på kurdiska armeniska och arabiska som man ska göra så förbjuder man flera av de här språken, de är bara tillåtna att använda i hemmet men inte på bussen, på gatan och inte minst i myndighetsbyggnader för då får man böter !

Läs på BERSIV blogg om ett färskt fall, ett typikal fall som man läser om varje dag, där någon har fått böter för han pratat kurdiska i sjukhuset.

Varför kan man inte göra armeniska syrianska kurdiska och andra minoritetspråk som officiella språk istället för att ge de en kanal?
I mina öron det blir som att säga "ta en kanal och håll käften, glöm dina krav, du får egna sändningar!"
Jag tycker att man gör detta för att EU och världen tittar på, annars hade man aldrig gjort det, och det vet alla som har levt i ett ULTRAFASCISTISKT TURKIET.

Skriv en kommentar, vad tycker just DU?

2 kommentarer:

Zirak sa...

Håller med dig om "ta en kanal och håll käften, glöm dina krav, du får egna sändningar!"

Den enda skillnaden mellan denna kanalen och de andra kanalerna är att här är det turkisk propaganda på kurdiska istället för turkiska.

Anonym sa...

Hade det varit bättre om de inte fått kanalen och ändå fått höra "håll käften, glöm dina krav". Va istället nöjd med ett framsteg i taget.