lördag 27 december 2008

Varför ett Kurdistan egentligen?

Kurdfrågan är en lång och komplicerad historia och att det är en av de äldsta statslösa nationer på jorden är inte vad ni behöver mig för att berätta om just nu. Vad du behöver mig att berätta för er är att ett Nato-allierade, Storbritannien och USA är på väg att försöka krossa en förtryckta människor, återigen, att krossa peshmerga som har kämpat mot alla som kommer. från Syrien, från Iran, från Turkiet och Irak, i konflikt efter konflikt sedan innan du jag eller någon av mina läsare är födda.

Kurderna har ingen stat, de förtjänar att ha en, och det finns en stor kö av förtryckare nationer fast beslutna att stoppa dem. Det är vad du behöver fokusera på.

Det finns fler av dem omedelbart fördrivna än det fanns palestinier 1948. Flera tusentals av dem dog i den slakt som drivs av den turkiska armen under 1990-talet.

De stod och kämpade och dog i stora mängder. mot Baathists i Irak när Saddam Hussein var vår "bålverk mot fundamentalistiska Iran." Vi är skyldiga dem något.

Att det finns en historisk Armenien under Kurdistan är välkänt, tyvärr fanns ingen majoritet kristna på den marken, jag önskar det var så men det är och har inte varit sån. Däremot har vi LIKA MYCKET rätt till Kurdistan som kurderna.
Enlig mig jag tror kurderna kan förvalta den armeniska marken bäst, det har historien visat (även om det finns några islamister i vissa byar).
Anledningen anser jag för att kurder har genom historien varit öppna mot alla abrahamistiska religioner med undantag för vissatillfällen.

Turkiet har vi sett behandla armenier, vi utsattes för ett folkmord (en och en halv miljonav oss dödades, även köpta kurdiska ashiret klaner deltog) och hur de vill krossa våra kyrkor, för inte så länge sedan byggde man en porrbiograf i en kyrka och staten beviljade det här.

I Iran hänger man alla som konverterar till kristna, armenier har levt i fred med deras balucher och kurder. I Irak har till och med regeringen i Kurdistan byggt flera armeniska kyrkor armeniska skolor (som jag kan visa bilder på en dag om intresse finns!!) och i Syrien är Qamishli den staden som borde vara en förebild för hela Kurdistan. Qamishli visar den sanna brödraskapet mellan assyrier, syrianer, keldaner och kurder.


Biji Kurdistan

1 kommentar:

Zirak sa...

Trevligt och läsa. :)