söndag 4 januari 2009

Kurdisk parti ber om ursäkt till oss

Chefen för det pro-kurdiska DTP (Demokratik Toplum Partisi - demokratiskt samhälle part) i Turkiet, Ahmet Türk, har turnerat i kurdiska regionen av Turkiet i början av denna vecka och besökte assyriska kulturföreningen i Midyat tillsammans med andra DTP ledamöterna i det turkiska parlamentet från Mardin, Diyarbakir och Sanliurfa.

Nyligen har en grupp av 200 turkiska intellektuella lanserade en kampanj för att be om ursäkt för Turkiets krigsförbrytelser mot assyrier, armenier och greker under första världskriget

Ahmet Türk sa till den assyriska föreningen i Midyat (översatt från turkiska!):

Vi är beredda att be om ursäkt för fel gör. Det är inte att minska betydelsen av händelserna. Händelserna bör inte föras upp på dagordningen av en enkel ursäkt. Vi är folket i denna region och mark. Vår kamp syftar till att göra det möjligt för människor att leva i broderskap.

Utgående hans kommentarer, Mr Türk sade:

Utan att glömma att kurderna har missbrukats tidigare för att agera mot andra, det är viktigt att vi studerar historia och dra lärdomar. Förmodligen vi som kurder, har vårt spel i dödandet av denna (kulturella) rikedom. Idag, när vi ser armeniska och assyriska bröder, och titta på dem, vi känner skam. Kurder är alltid redo för att be om ursäkt för sina misstag, och de kämpar för att göra det möjligt för människor att leva i fred.


Vill DTP ha min röst?

Jag har aldrig röstat på CHP, AKP eller MHP och det skulle aldrig falla mig in! Jag och min familj tillhörde de gamla vänsterarmeniska grupperna som förföljdes av staten.
DTpartiet är kurdiskt och har alltid varit det mest minoritetsvänliga partiet som förespråkat brödraskap och systraskap oavsett nationalitet eller religion.
Jag har vänner som har släkter i DTP som är armeniskvänliga, jag vet själv inte varför jag skulle rösta på DTP när de är så svaga. Jag kommer nog rösta i nästa val mot Militärpartiets största konkurrent bara för att det inte ska utbryta panik i hela Turkiet, jag har släktingar överallt som kan bli skjutna direkt om den aggressiva kemalistiska militärjuntan vinnervalet.Imorgon är det armenisk jul, jag önskar alla öst-ortodoxa människor en GOD JUL!

2 kommentarer:

M/O sa...

Detta är ett framsteg, dock läker ursäkter sällan alla sår.

Anonym sa...

DTP är inte svaga. Partiet motarbetas av den turkiska staten samt andra turk nationalistiska partier. De har minoriteternas röst, dem sitter även i parlamentet. Hur definierar du DTP som svagt? AKP är nationalistiska likt CHP och MHP. Religionen och en dold agenda skiljer dessa tre pinibla partierna åt.