onsdag 22 oktober 2008

Vandalisering av folkmordsmonumentet i Wales

Turkiska extremnationalister slet i januari av crucifixet från monunemtet för de 1.5 miljoner slaktade armenierna år 1915 där även syrianer chalder och pontiska greker dog.
Monumentet finns i Wales, något som turkarna i storbritanien rasade över.
Exil-turkiska extremnationalister vägrar föra en dialog och anklagar alla som erkänner folkmordet för att vara lögnare och turk hatare.

Det här är innan och efter bilder på monumentet.


Invigningen av monumentet

Efter vandaliseringen

6 kommentarer:

Lahdo sa...

Bra att du startar upp en egen blogg Ermeni,ett effektivt tillväga gång om man vill göra sin röst hörd. Skulle även vara trevligt om du då och då kunde lyfta fram lite mer om kurdernas svåra situation. Armenier och Kurder är ett samlat folkslag med stor gemenskap.

Johan K sa...

Intressant att hitta till en ny blogg! Jag är ochså relativt ny i den här kostymen. Men kolla gärna in. Jag tar nämligen kortfattat upp situationen för de kristna i Irak i fden senaste posten.

Välkommen!

Johan K sa...

Tragiskt och ytterst provocerande naturligtvis. Det starkaste och mest illustruerande verket vad beträffar erat öde jag läst är följande:

http://www.syrianska-riks.org/index.asp?d=109

Men även många artiklar är intressanta, ett litet axplock:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1338951.svd

http://www.geocities.com/aravod2002/art2.html

http://www.kristdemokraterna.se/PressOchMedia/Pressmeddelanden/Europasamarbetet/DagsforSverigekravaattTurkieterkannerfolkmordet.aspx

http://fof.se/?id=04705b

Ermeni sa...

hej johan-joon (joon=vän)
Välsigne dig som visar sympati med armeniernas hjärtefrågor. jhag gillar din blogg, den tar upp många olika frågor!

Johan K sa...

Tack så mycket!

Jag har länge varit intresserad av erat (och assyriers, kalders och syrianers) öde men inte hittat speciellt mycket info, tyvärr. Tillskillnad från övriga folkmord/etniska rensningar som "F"örintelsen, Rwanda (1959,1963 och 1994), forna jugoslavien, Pol Pot och Stalin osv verkar detta inte speciellt känt och vedertaget, i varje fall inte inom det svenska skolväsendet. Pratade flera gånger med mina historielärare på Mdh om detta men de visste inte mycket. Hoppas att det i framtiden blir mer belyst. Tyvärr så finns det ju få överlevare kvar vilka kan berätta.

Ermeni sa...

Hej Johan,

jag kan skicka dig böcker om du vill, enklast blir det om du vill ha enkel information om folkmordet?

din vän armeniern