onsdag 22 oktober 2008

Situationen i Turkiet och Malms fråga till Bildt...


Fredrik Malm skriver om "Döden i Mosul" (länk till hans blogginlägg), han har skrivit en skriftlig fråga till utrikesministern Carl Bildt i det ärendet. Mosul är en stad i Irak där många kristna flytt på senaste tiden mot de kurdiska regionerna eller utomlands, många kommer förmodligen hamna i Södertälje.
Sveriges utrikesminister är känd för att följa Turkiets bestämda folkmordsförnekande, "det ägde aldrig rum" säger de. 1.5 miljoner dödades alltså aldrig under osmanska turkarnas ledning?

Det underliga är att turkiska föreningarna i Sverige säger samma sak, jag minns flera diskussioner jag haft med representanter från flera föreningar och riksförbund.

"Hur kan ni ljuga och anklaga Turkiet för att ha rensat kristna? Ni dödade ju oss! Det var turkar som dog inte armenier!", minns jag att de svarat.
Deras definition av turkar är att armenier också är turkar, alltså "türk-ermeniler"= turkiska armenier.

Det finns andra folkmordsförnekande argument som säger att "det var innbördeskrig, alla dog! alla dödade alla, men flest turkar dog!". Intressant argument, man kan fråga sig vilken folkgrupp som var i minoritet utan militärmakt och vilka (turkarna) som hade en stor arme?

Det är hemskt det som sker i Turkiet, de dödar kurder som inte får tala sitt språk eller utöva sin kultur, armenier och syrianer vågar inte heller prata sitt språk eller bära kors på öppen gata pga aggressiva nationalister eller polisen som kan fängsla dig för vad som helst.

När den armeniska journalisten Hrant Dink mördades av en 17 årig liten pojke så grep polisen honom och poserade med honom med turkiska flaggor i en myndighetsbyggnad. De filmade sig med honom och fottades med honom, väldigt stolta var de. Poliserna dömdes aldrig för tjänstefel, eftersom mordet stöttades av staten.

Kurdistan är det värsta området att vara armenier i, inte för att det bor kurder där (ett folk jag växt upp med som jag hyser stor respekt för), utan för att turkiska statsapparaten är som hårdast mot befolkningen där. Därför flyr många kristna jämt till Istanbul där det finns för många kameror och internationella journalister som kan dokumentera diskrimineringen när den pågår mot kristna.

Inte nog med att Turkiet är aggressiva mot armenierna och de andra folkgrupperna som förtrycks, den stora stora gruppen av aggressiva turkiska nationalister växer för varje dag. Och de är militanta och vill inte föra en dialog, de vill stoppa den, understödda staten.

Jag lägger in lite bilder från turkiska demonstranter i slutet av den här inlägget, extremnationalister som också kallas "Bozkurt" = grå vargarna, som tillhör facist partiet MHP.
De har många anhängare och uppmuntrar aggressivitet, oftast tar anhängarna sakerna i egna händer och lynchar butiksägare eller folk de anser gå emot deras åsikter.

Det här påminner om Adolf Hitler i början när han kom till makten när han och hans parti mobiliserade en mobb av unga män för att lyncha kommunister, judar och socialdemokrater. Något som egentligen gick emot lagstiftningen men som stöttades av opinionen och därför gjordes inget åt saken, samma sak händer i detta fall, fallet Turkiet.Inga kommentarer: